Dara Ultra Skyrace 16

DISTANȚA

DIFERENȚĂ DE NIVEL

TIMP LIMITĂ

 • Teren: asfalt, drum forestier, poteci prin păduri de foioase și conifere, muchii la gol alpin, treceri peste pâraie, traseu de creastă.
 • Experiență obligatorie (vezi rubrica istoric sportiv din pagina MĂ ÎNSCRIU).
 • Contribuția de participare:
  – 216 de lei în intervalul 26 ianuarie – 6 februarie, pentru primii 20 de înscriși,
  – 252 de lei între 7 februarie – 20 martie,
  – 288 de lei între 24 martie – 4 august, 15:00.
 • Recordurile cursei:
  Ștefania Buzincu – 13:06:32 – 2020
  Cornel Buliga – 10:08:38 – 2020

Descrierea traseului

Marcaje:
– panglică verde fosforescent (în primele ore de cursă) sau alb-roșie prin zonele cu vegetație înaltă;
– fanioane portocalii în zonele de pășune alpină;
– marcaj turistic bandă roșie;- marcaj turistic triunghi albastru;– marcaj turistic punct roșu;- marcaj turistic triunghi roșu;
– marcaj turistic bandă albastră.

START la bază.

După 150 m virăm la dreapta, pe drumul comunal.
După încă 200 m virăm la stânga, pe drumul forestier pe care urmăm marcajul de cursă cu panglica verde fosforescent.

Până la km 6.1 urmăm panglica fosforescentă pe drum forestier și drum de taf. Apoi urmează o străpungere de aprox. 200 m până în alt drum de taf ce iese lângă unitatea militară. Ascunde telefonul, pentru că fotografiatul e interzis 🙂

La km 6.95 ieșim în drum de țară, pe care-l urmăm spre stânga, prin fâneață și apoi printre cabane, până la km 8.35, unde virăm la dreapta pe o porțiune de asfalt, până la km 8.6, unde întâlnim voluntar în P3 (orientare) și virăm la stânga, intrăm pe marcajul turistic cu triunghi roșu și în mai puțin de 100 m ieșim de pe asfalt, pe drumul forestier Valea Dejani.

Ținem drumul forestier principal și marcajul cu triunghi roșu înainte, până la P4 (orientare), la km 12.3, unde virăm la dreapta pe drumul forestier secundar Lupșa.
Pe acesta panta se accentuează puțin și îl urmăm pînă la P5 (orientare), la km 13.5. și 1010 m altitudine, avem și ultima sursă naturală de apă până la km 23.5.

Aici trecem răul pe pietre și intrăm în pădure, pe poteca abruptă din pădurea de fag.
Atenție la trecerea peste rău, la urcarea malului și apoi, la marcajul cu panglică reflectorizantă și cu panglică alb-roșie. E posibil ca în pădure să fie încă întuneric.
Poteca și marcajul urmează muchia până la un drum de taf, pe care-l traversează.
Urmăm marcajul cu panglică alb-roșie, în continuare pe muchie și facem trecerea din pădurea de fag în cea de conifere.

Încetăm ascensiunea pe muchie în jurul kilometrului 14.7 și urmăm o potecă piezișă prin pădurea de conifere, până la km 15.1, 1540 m altitudine, unde ieșim în drum forestier, respirăm (s-a terminat prima bucată mai dură a traseului) și înaintăm sub 200 m până ls P6 (km 15.25), unde avem primul punct de alimentare.

De-aici traseul străbate fosta tăiere și actuala plantație de puieți, cotind la 160 de grade, spre stânga, în partea de sus a acesteia, după care străbate rariștea din pădurea de conifere până la km 16.8, unde on părăsește pentru zona de jnepeniș. Urmăm poteca marcată cu panglica alb-roșie până la km 18.1, unde cotim ușor spre stânga spre muchia matematică, urmând marcajul cu fanioane portocalii.

Continuăm ascensiunea pe culmea muchiei Scărișoara, atingând pe rând vărfurile Hermeneasa, Padina, Izvorului (2270 m) și Langa ((2279). Între ultimele două, la km 20, trecem pe lângă refugiul Langa.

Urmăm ”muchia matematică” până la P7 (km 22.4), primul punct de control al timpului limită. Dacă am ajuns sub 5 ore și 15 minute continuăm de-aici spre dreapta pe traseul de creastă, urmând marcajul turistic cu bandă roșie până la P8, (km 25.95) la refugiul din Curmătura Zârnei, unde avem punct de alimentare. Până la acesta avem și o sursă naturală de apă, chiar în potecă, la km 23.8.

Continuăm cu o urcare pe traseul de creastă, marcat cu bandă roșie, pe lângă vărful Leaota (2312), apoi ținem poteca înainte, în urcare ușoară, pe deasupra Lacului Urlea, până la P9 (km 29.55), unde lăsăm poteca de creastă și deviem în stânga, spre cea mai înaltă zonă a traseului. Urmăm marcajul de traseu cu fanioane portocalii, pe la punctul de orientare P11, până pe vârful Hârtopul Darei (2506 m) și pe vârful Mușetescu (2495 m), unde bifăm punctul de control P12, de unde revenim pe traseul Hârtopul Darei – Dara (2500 m).

De aici revenim la P9, unde reintrăm în poteca de creastă, marcată turistic cu banda rosie. Urmăm traseul de creastă până la intersecția cu poteca de triunghi albastru. Urmăm triunghiul albastru și fanioanele portocalii până pe vârful Urlea, la P 13 (km 36.15).
Atenție la coborârea de pe vârful Urlea, una abruptă și tehnică, Potențial de poze faine, dacă ne ținem articulațiile safe.

Continuăm pe traseul marcat turistic cu triunghi albastru și pentru cursă cu fanioane portocalii pe lângă vârfurile Somnului și Moșului, până în șaua Moșului. Aici se desprind o potecă (marcată cu punct albastru) la 160 de grade în dreapta și una marcată cu punct roșu, la 90 de grade la dreapta. O urmăm pe a doua, după cum indică și fabnioanele portocalii, și coborâm pe punctul roșu prin Pârâul Calului spre valea Urlea, printr-o zonă fără vegetație dar cu sursă naturală de apă.

Părăsim pârâul Calului pe la jumătatea sa (km 39) și facem o buclă la dreapta, după care coborâm în valea Urlea. Traversăm pârâul Urlea și revenim spre refugiul Zârna pe o potecă ce urcă pieziș printre afine și alte tentații, vizuale.

Trecem a doua oară pe la punctul de alimentare de la refugiul Zârna, P8, după care urmăm poteca de creastă marcată turistic cu banda roșie, trecem din nou pe la sursa naturală de apă din potecă (km 44), și urmăm banda roșie până la P14 (orientare) de la refugiul Brătila, aflat la km 47.55.

De aici ieșim din traseul de creastă spre nord, pe poteca marcată turistic cu triunghi roșu. Coborâm 850 m altitudine în 3.3 km prin căldarea Brătilei și Valea Radului, cu surse de apă în apropierea potecii, trecem de cabană, urmăm drumul forestier (același marcaj cu triunghi roșu) și ajungem la P15 (km 51), punct de control al timpului limită intermediar.

Aici părăsim forestierul și trecem râul (sursă naturală de apă) înspre dreapta, urmând poteca marcată cu bandă alb-roșie. Urcăm prin pădurea de conifere, trecem de Poiana Hârtopului (km 52.7), unde avem altă sursă naturală de apă și continuăm ascensiunea de 530 m D+ în 2.5 km, până pe muchia Babei.
Urmează urcarea pe ”muchia matematică”, până la P16 (km 55.7), vârful Pietrele Popii, urmând marcajul cu fanioane portocalii.

Odată reveniți în creastă virăm la stânga pe marcajul turistic de creastă, banda roșie, pe care o urmăm până la P17 (km 57, orientare), la stâlpul indicator de sub vărful Berevoescu., unde părăsim pentru ultima dată traseul de creastă , urmăm marcajul cu fanioane, vizităm vf. Belia Mare, ultimul vârf peste 2200 și începem coborârea spre refugiul Berevoescu Nou.

De aici coborâm pe marcajul cu punct roșu în Șaua Țiganului, de unde abordăm ultima urcare din cursă, spre refugiul Scoarța, urmărind punctul roșu turistic și marcajul de cursă cu fanioane.
Aici avem P18 (km 62), ultimul punct de alimentare și ultimul cu panoramă la 360 de grade, de unde virăm la stânga și începem coborârea muntelui Piciorul Bătrân, 4.3 km cu 1020 D-, pe poteca turistică mai greu vizibilă la început, marcată turistic cu bandă albastră și pentru concurs cu fanioane portocalii.
Depășim zona de pășune alpină și jnepeniș la km 63.5, unde întâlnim o stâncă masivă pe dreapta, urmată de o poiană cu afeniș, din care poteca iese prin partea dreaptă a capătului nordic.

De aici coborâm urmând banda albastră (marcaj turistic) și panglicile alb-roșii (marcaj de cursă).Atenție prin pădurea de conifere la conurile de pe jos, pe care putem derapa. Continuăm prin pădurea de conifere până la km 64.3, unde traversăm o poiană mai mică, urmată curând de o alta mai mare ce ține de la km 64.4 până la 64.65. La capătul ei urmează o rariște din care ieșim în drumul de taf, pe care coborâm până la o intersecție de drumuri de taf, la ieșirea din care găsim pe dreapta un stâlp.

Aici părăsim drumul în dreapta, urmând marcajele cu bandă albastră și, unde e cazul, panglică alb-roșie, la limita dintre pădurea de conifere (în dreapta) și foioase (în stînga).
Atenție la înclinația și tehnicitatea potecii. Pe această zonă există potențial de alunecare pe patul de frunze sau pe mici fragmente de lemn.
Urmăm marcajele până întâlnim iar drumul de taf, pe care-l traversăm , reîntîlnind marcajele dincolo de acesta. Continuăm coborârea, ajungând la o zonă frumoasă, cu stânci, unde e necesară atenție la ocolirea acestora.

După încă aprox. 150 m ieșim în drumul de taf iar după alți aprox. 150 ajungem la intersecția cu alt drum de taf, din care vedem, în stânga, podul și drumul forestier de dincolo de acesta.
Aici, la km 66.3, avem sursă naturală de apă și intrăm pe ultimii 4 km ai cursei, cu fals plat pe drumul forestier.

La km 70.3 trecem pe lângă barieră și ne pregătim de SOSIRE. Urmăm drumul înainte, până la km 70.65, unde virăm la dreapta spre BUCURIEEEEE.
Aici primim medalia de finisher și ne savurăm mâncarea și activitățile din zona de relaxare.

Noi, echipa Făgăraș Rocks!, știm că putem să-ți oferim o experiență și mai faină, iar pentru asta te așteptăm și pe la cortul de ridicare kit-uri, transformat în cort de feedback, să ne ajuți cu părerile și sfaturile tale să facem treabă și mai faină în 2023.

Mulțumim!